REPREZENTAČNÍ OPORA. Pavel Čiháček z TJ Sokol Deštné v Orlických horách v plné rychlosti na trati. Foto: ČTK/David TanečekDobruška - Světový pohár v jízdě na skibobech startuje v Jablonci nad Jizerou.

O víkendu odstartuje v areálu Kamenec v Jablonci nad Jizerou nový ročník Světového poháru v jízdě na skibobech. Celkové prvenství budou obhajovat česká reprezentantka Stanislava Preclíková ze Skibob klubu Dobruška a Rakušan Gerfried Seeber.

NÁVRAT DO FRANCIE

Letošní ročník pohárového seriálu čítá celkem šest podniků. Po úvodních víkendových závodech v Jablonci nad Jizerou (2x obří slalom) závodníci premiérově zamíří do francouzského střediska Val d'Arly, po závodech v německém Nauders se skibobisté představí třikrát v Rakousku, kde po podnicích v Bad Leonfeldenu a v Kleinlobmingu vyvrcholí SP druhý březnový víkend finálovým podnikem v Nassfeldu.

„Čeká nás bohatý a zajímavý program. Novinkou je návrat na francouzské svahy, kde se závody Světového poháru nekonaly již pěknou řádku let. Obnovená premiéra bude pro všechny velkou neznámou, pořadatelé prý chystají nějaké novinky. Uvidíme až na místě, jaké podmínky nás potkají," řekl trenér české reprezentace Pavel Hlaváč a dodal: „Cíle máme tradičně co nejvyšší – stupně vítězů."

TRIO ŽEN Z DOBRUŠKY

Jaká je situace v českém reprezentačním družstvu před startem v domácím prostředí? Mezi ženami se největší úspěchy očekávají od Stanislavy Preclíkové, obhájkyně pohárového prvenství. Bohužel, zdravotní problémy vyřadily, zřejmě pro celou sezonu, zkušenou Kláru Hofmanovou ze Sokola Jablonec nad Jizerou. Preclíkové tak budou sekundovat její oddílové kolegyně ze Skibob klubu Dobruška Kristýna Harnachová (loni celkově pátá ve SP) a Gabriela Jašková (celkově 6. místo ve SP).

V mužské kategorii bude mít náš okres rovněž několikanásobné zastoupení. Zkušeného Pavla Čiháčka z TJ Sokol Deštné v O. h. doplní oddílový kolega Michal Pasler, který se do reprezentace vrací po několikaleté pauze. Promluvit do pořadí bude chtít neustále se lepšící dobrušský junior Dominik Harnach. Tým dále tvoří Aleš Housa, Pavel Hlaváč ml. a Ondřej Pavlíček z TJ Sokol Jablonec n. J.

„Věřím, že kluci dokážou zúročit své bohaté zkušenosti a junior Harnach se přiblíží k nejlepším mužům," řekl reprezentační kouč Pavel Hlaváč.
Druhým vrcholem sezony vedle SP poháru bude březnový světový šampionát, který se uskuteční ve švýcarském středisku Grächen. Česká reprezentace tam bude obhajovat zisk třinácti medailí (6 zlatých, 5 stříbrných a 2 bronzových) z minulého mistrovství světa, jež hostilo Deštné v O. h.

Termínový kalendář závodů 2017

7. – 8. ledna: SP Jablonec nad Jizerou
14. – 15. ledna: ČP/MČR Jablonec nad Jizerou
20. – 22. ledna: ČP/MČR Deštné v Orlických horách
27. – 29. ledna: SP Val d'Arly (Francie)
4. – 5. února: ČP/MČR Studenov
11. – 12. února: SP Nauders (Německo)
18. – 19. února: SP Bad Leonfelden (Rakousko)
25. – 26. února: SP Kleinlobming (Rakousko)
4. – 5. března: náhradní termín SP Jablonec n. J.
11.-12. března: Finále SP Nassfeld (Rakousko)
18. – 19. března: Finále ČP Deštné v Orlických horách
23. – 26. března: MS Grächen (Švýcarsko)

Autor: Leoš Dragúň
Zdroj: http://rychnovsky.denik.cz/ostatni_region/preclikovou-ceka-obhajoba-prvenstvi-20170106.html