Dobruška – Dnes měl být v rakouském středisku Aigen-Hochficht zahájen nový ročník Světového poháru v jízdě na skibobech. Organizátoři však museli úvodní díl seriálu zrušit. Důvod je prostý – špatné sněhové podmínky. Skibobisté tak musejí, stejně jako loni, start do nové sezony odložit.

Nečekané druhé místo vybojovala v úvodním závodu Gabriela Jašková ze Skibob klubu Dobruška. Autor: Karel Baláč„Uvidíme, jestli se za zrušené závody najde náhradní termín. Vše se bude řešit. Úvodním závodem nové sezony by tak mělo být mistrovství České republiky v superobřím slalomu a závody Českého poháru v Jablonci nad Jizerou ve dnech 10. a 11. ledna 2015. Všichni doufáme, že konečně přijde pravé zimní počasí a bude dostatek sněhu," řekl reprezentační trenér Pavel Hlaváč.
Bez MS a EP juniorů

Před startem letošní skibobové sezony došlo na kongresu FISB v rakouském Gilgenu k několika zásadním rozhodnutím. Jedním z nich je zrušení konání mistrovství světa dospělých v roce 2015 s tím, že světový šampionát se uskuteční až v roce 2016 ve Švýcarsku. Vrcholem letošní sezony tak bude juniorské mistrovství světa v italském Mallsu ve dnech 27. února až 1. března.

Dalším výsledkem kongresového jednání bylo zrušení Evropského poháru juniorů. Nastupující generaci ale bude umožněno startovat ve Světovém poháru mužů.

„Myslím si, že je to krok zpátky. Junioři sice budou moci startovat ve Světovém poháru společně s muži, ale pro jejich vývoj a zejména motivaci to nebude moc přínosné. Uvidíme, jak se tento model osvědčí či nikoliv," říká skepticky Pavel Hlaváč.

Jeho svěřenci mají za sebou vcelku vydařenou přípravu jak v oddílech, tak při reprezentačních srazech. V listopadu a v prosinci absolvovali tréninky na ledovci v Kaprunu a měli by být na sezonu dobře připraveni.

Finálový podnik Světového poháru se uskuteční stejně jako loni začátkem března v Jablonci nad Jizerou. Nejlepší skibobisté tradičně zavítají rovněž do Deštného v Orlických horách. V lednu se na místní závodní sjezdovce uskuteční mistrovství ČR ve slalomu a obřím slalomu a v polovině března zde vyvrcholí finálovým podnikem Český pohár.
Tradiční opory

Největší oporou českého týmu bude Alena Housová z TJ Sokol Jablonec nad Jizerou, která se může pochlubit třiceti tituly mistryně světa a deseti triumfy v celkovém hodnocení Světového poháru. Do umístění na předních místech by měla důrazně promluvit také Stanislava Preclíková ze Skibob klubu Dobruška, třetí žena hodnocení loňského pohárového seriálu. Mezi muži bude zkušená dvojice Pavel Čiháček a Aleš Housa obhajovat stříbrnou a bronzovou pohárovou pozici.

Reprezentanti ČR
Ženy: Alena Housová, Klára Hofmanová (obě TJ Sokol Jablonec nad Jizerou), Stanislava Preclíková, Kristýna Harnachová, Gabriela Jašková (všechny Skibob klub Dobruška).
Muži: Pavel Čiháček (TJ Sokol Deštné v Orlických horách), Jan Fedorko, Aleš Housa (oba TJ Sokol Jablonec nad Jizerou), Martin Křížka (SK Ještěd Liberec).
Junioři: Dominik Harnach ( Skibob klub Dobruška), Štěpán Vrána ( TJ Sokol Jablonec nad Jizerou), Tadeáš Vaško (TJ Jílové u Prahy).

Autor: Leoš Dragúň