Dobruška – Předposlední díl Světového poháru v jízdě na skibobech se uskutečnil v rakouském středisku Nauders. Čeští reprezentanti navázali na výborné výkony ze světového šampionátu a třináctkrát vystoupili na stupně vítězů.

Alena Housová z TJ Sokol Jablonec nad Jizerou vyhrála dva obří slalomy a v Super-G byla druhá za vítěznou Zaffovou z Rakouska. Třikrát vystoupila na bronzový stupeň Stanislava Preclíková ze Skibob klubu Dobruška. Dobře si vedly i její oddílové kolegyně Kristýna Harnachová a Gabriela Jašková, které se podělily o čtvrtou a pátou příčku.



Mezi muži kraloval obhájce pohárového prvenství Gerhard Hauer z Rakouska, který nenašel přemožitele. Z českých reprezentantů si nejvíce dařilo Aleši Housovi z TJ Sokol Jablonec nad Jizerou, který v Super-G dojel druhý a v obřích slalomech mu patřila dvě třetí místa. Smolný víkend zažil Pavel Čiháček z TJ Sokol Deštné v Orlických horách. V úvodním superobřím slalomu skončil po chybě až osmý, jeden obří slalom nedokončil a ve druhém si spravil chuť druhým místem.

V Evropském poháru juniorů vybojoval tři třetí místa Dominik Harnach ze Skibob klubu Dobruška, který je věkem ještě žák.

„S výsledky jsem spokojen.  Housová zvýšila průběžné vedení ve Světové poháru. Stejně dobře si vedla Preclíková, jež stabilizovala výkonnost. Výbornou formu potvrdil Housa, jenž v Super-G ztratil na vítězného Hauera jen osmadvacet setin vteřiny. O vítězství v obřím slalomu přišel smolně vinou pořadatelů, když musel objíždět vypadlou branku a ztratil cenné desetiny. Naopak se nedařilo Čiháčkovi, který jezdí výborně, ale srážejí ho chyby. Je to hlavně v psychice," vrátil se k závodů v Rakousku reprezentační trenér Pavel Hlaváč.

Tečku za letošní sezonou udělá finálový podnik Světového poháru, který od pátku hostí Jablonec nad Jizerou. Navzdory slunečnému počasí a vysokým teplotám se závody ve skiareálu Kamenec uskuteční.

„Podmínky jsou opravdu na hraně. Pořadatelé dělají možné i nemožné, aby byla trať připravena co nejlépe. Jedno je však jisté. Nepojede se plánovaný superobří slalom, protože sníh nepokryje tak dlouhou trasu. Uskuteční se tak dva nebo tři obří slalomy. Definitivní rozhodnutí o programu finálového podniku padne na čtvrteční poradě," informoval Pavel Hlaváč. K vyhlídkám svých svěřenců poznamenal: „Chceme udržet medailová umístění v průběžném pořadí a na domácím svahu oslavit desátý celkový triumf Aleny Housové."

Průběžné pořadí SP
Ženy: 1. Housová (ČR/Jablonec nad Jizerou)  69, 2. Zaffová (Rak.) 62, 3. Preclíková  52, 4. Harnachová 38, 5. Jašková (vš. ČR/Skibob klub Dobruška) 25, 6. Steiningerová (Rak.) 18.
Muži: 1,. Hauer (Rak.) 120, 2. Housa (ČR/Jablonec n. J.) 77, 3. Čiháček (ČR/Deštné v O. h.) 73, 4. Ablinger (Rak.) 56, 5. Achleitner (Rak.) 50, 6. Gutjahr (Rak.) 47,… 12. Křížka (ČR/Liberec) 21.
Evropský pohár juniorů
1. Knieger (Rak.) 75, 2. Harnach (ČR/Skibob klub Dobruška) 50, 3. Seeber (Rak.) 46.


Autor: Leoš Dragúň